Triathlon

Organisatie

In 1983, een periode waarin in veel plaatsen in Nederland triathlons werden georganiseerd, werd ook in Nieuwkoop de eerste halve triathlon wedstrijd gehouden. Zwemmen in banen in het openluchtzwembad, fietsen en lopen in de omgeving aan de rand van het Groene Hart.

Een aantal jaren later werd het zwemonderdeel verplaatst naar de Nieuwkoopse Plassen. Het fietsen en lopen heeft jarenlang op hetzelfde parcours plaatsgevonden. Inmiddels wordt op een korter parcours meerdere ronden gelopen zodat het publiek optimaal kan genieten en meeleven met de wedstrijd.

De belangstelling voor de triathlonsport groeide explosief. Dat was de oorzaak dat ook de organisatie veel groter werd. Om iedere wedstrijd weer tot een succes te maken zijn er op de eerste plaats tri-atleten en in de tweede plaats, maar misschien wel het belangrijkste, vrijwilligers nodig. Een grote wedstrijd betekend veel vrijwilligers. Na de zomervakantie begint een klein deel van deze vrijwilligers al weer met de voorbereidingen voor de wedstrijd van het volgende jaar. Wanneer eenmaal de inschrijving is geopend in december laait de triathlonkoorts weer hoog op. En eind mei/ begin juni is het dan altijd weer zover.

Veel triatleten zien Nieuwkoop, als één van de weinige halve triathlons, zitten. Ieder jaar weer kunnen we rekenen op toppers op een mooi breed veld met Nederlandse topatleten en recreanten.

De organisatie van de Triathlon van Nieuwkoop is in handen van:
Arjan Baas
Fred Verlooij
Rick Sinnige
Thecla de Jongh
Carola van Heusden
Jeffrey van den Helder